zondag 24 november 2013

Liefde en waarheid



Ja, 2 termen die in de Bijbel veelvuldig voorkomen. Het grootste gebod is liefde ( Deuteronomium 6:5 en Matth. 22:37-40 ) Ook waarheid komt veelvuldig voor. Maar wat is liefde en waarheid?

Toen ik pas gelovig geworden was had ik eens een chat gesprek gehad met een studente psychologie. Deze vertelde mij en dat hoor ik vaker, dat ieder zijn/haar eigen waarheid heeft, dus er is niet iets als 1 waarheid. En kijk, dat is typisch een antwoord van een mens die alleen in eigenliefde waarheid ziet, want als er een God zou zijn, dan zou de liefde naar God toe moeten gaan en is er minder ruimte voor eigenliefde.

Dat ieder zijn/haar eigen waarheid heeft, dat is wel een feit, dat kan ik niet tegenspreken. Ook mensen die wel geloven in een Schepper, hebben toch hun eigen waarheid hierover. Je hoeft Facebook of ander sociaal medium maar te openen op een geloofsforum en je ziet de ene discussie naar de ander. Gaat het daar liefdevol aan toe? Nee, meestal niet. Alles om hun eigen waarheid te verdedigen! Wat is het argument? We moeten anderen wijzen op hun onwaarheden…..Matth. 23:8 bestaat ineens niet meer, want iedereen is een leraar in zijn/haar eigen waarheid, stelt zichzelf ook zo op en meent hierdoor anderen ook te oordelen, omdat ze niet gehoorzamen aan hun waarheid. Ja, in het Oude Verbond staat regelmatig dat je iemand moet terechtwijzen op hun fouten, anders worden ze afvallig en verliezen ze de connectie met onze Schepper. Ik ben het volkomen eens met het Oude Verbond die dit stelt, maar ook met Matth. 23:8 en 7 begin. ‘Gij zult niet oordelen’. Hoe kan het dat in de Bijbel staat niet te oordelen, maar toch ook terecht te moeten wijzen? Dat heeft weer met liefde te maken. Als iemand steelt, kun je deze terechtwijzen. Maar kun je deze oordelen? Nee, dat kun je niet. Waarom niet? Omdat je niet weet vanuit welke liefde hij/zij gestolen heeft! Dat weet alleen onze Schepper. Als je iemand oordeelt, dan oordeel je op zijn/haar liefde, die je niet kan kennen/begrijpen. Wijs je iemand terecht, dan zeg je eigenlijk; ’onderzoek wel vanuit welke liefde je nu aan het handelen bent’. Dat is toch wel een heel groot verschil…..

Ieder heeft zijn eigen waarheid…..Ja, maar uit welk fundament is deze waarheid opgebouwd? Je kunt makkelijk zeggen dat ieder zijn/haar eigen waarheid heeft, maar elke waarheid heeft zijn eigen fundament. En laten we daar eens naar kijken. Want als we de woorden van  Yeshua mogen geloven, is liefde het fundament van de Torah en de Profeten. ( Matth. 22:40 ) Maar als liefde het fundament is, dan is liefde ook als enige wat als waarheid door het leven kan! Alle regels die niet het fundament van liefde hebben, is per definitie onwaar. Een leugen voor eigen bestwil is per definitie onwaar, tenzij de leugen bedoeld is voor de bestwil van een ander, omdat het een ander schade op kan leveren. Maar hoe vaak kom je deze reden van een leugentje tegen?……. Men liegt 9 van de 10 keer, zo niet 10 van de 10 keer voor hun eigen bestwil! Daarmee zondig je tegen de naastenliefde. Vertel mij eens hoe zo’n iemand kan zeggen de volledige waarheid in zich te hebben, als zijn/haar fundament opgebouwd is uit eigenliefde? Het getal 666 is hier een mooi voorbeeld van. Dit getal wordt begrepen als het getal van het beest, van de duivel. Als je dit getal in liefde leest, dan lees je dat de persoon die dit getal bezit en een duivel is, deze het grootste getal van 600 aan liefde voor zichzelf heeft, het middelste getal 60 aan liefde voor zijn naaste heeft en het kleinste getal 6 aan liefde voor God heeft. Maar waar een munt 1 kant heeft, heeft het ook een andere kant. Een ware bode van God heeft het grootste getal 600 aan liefde voor God, 60 voor zijn naaste en 6 voor zichzelf. Het zit dicht bij de volmaakte getal 7, zowel gelijk aan Satan zijnde als gelijk aan God zijnde.

Nu kan men liefde zelf ook breed zien. Maar ook daar heeft Yeshua duidelijk aangehaald wat met liefde bedoeld wordt, met de woorden;’ heb je naaste lief als jezelf’.  Maar wat betekenen deze woorden? Ik zie het als volgt; ‘wat jij niet wilt wat jou aangedaan wordt, doe dat ook een ander niet aan.’ Als we dan naar de 10 leefregels vanuit de Torah erbij pakken, dan kun je dat als volgt invullen in volgorde van de 10 leefregels uit de Torah als de 2 belangrijkste leefregels die Yeshua heeft verteld in Matth 22:37-39;

1. Je wilt niet dat jouw kinderen jou niet meer eren, maar iemand anders eren.
2. Je zou niet willen dat jouw kinderen hun speelgoed ( al dan niet eigen gemaakt ) belangrijker vinden dan dat ze jou vinden.
3. Je wilt niet dat jouw kinderen jouw naam voor eigenbelang misbruiken.
4. Je wilt niet dat jouw kinderen 24/7 weg zijn om te werken, zonder de mogelijkheid ook maar 1 keer contact met je op te kunnen nemen.
5. Je wilt niet dat jouw kinderen jou niet eren als ouder.
6. Je wilt niet dat een ander jouw doodslaat.
7. Je wilt niet dat je partner echtbreuk pleegt.
8. Je wilt niet dat jij bestolen wordt door een ander.
9. Je wilt niet dat een ander een valse getuigenis over jouw spreekt.
10. Je wilt niet dat een ander datgene begeert wat van jou is, niet je partner, niet je hele hebben en houden. 

Doe dit dan God als je Hemelse Vader niet aan en doe dit dan ook een ander niet aan! Dus wat Yeshua heeft gezegd in Zijn 2 leefregels in Matth 22:37-39, is precies hetzelfde als de 10 leefregels vanuit de Torah. Simpel liefde...

Dat is waarheid. Alles wat gebaseerd is buiten deze liefde om, is alleen gebaseerd op eigenliefde, op een eigen fundament. En daar is ieder mens vol van en dus zijn er veel ‘waarheden’ en krijg je de ene discussie naar de ander die niet zoveel meer te maken heeft met liefde. Regels zien als bindende wetten is daar 1 oorzaak van, of beter gezegd ‘de interpretatie van het Woord heeft veel waarheden gecreĆ«erd’. Nog een enige verklaring hieronder.

Liefde is in die zin in geestelijk opzicht een ‘wet’ te noemen, omdat het de absolute ordening is vanuit God. De Torah is gegeven om ons te wijzen op deze ordening van liefde, zoals kleine kinderen gewezen moeten worden op de huisregels, die alleen gegeven worden ten behoeve van liefde en uiteindelijke doel van liefde! God Is Liefde. Maar om God boven alles lief te hebben en de naaste als onszelf, moeten wij de liefde in onszelf opwekken door daadwerkelijk liefdevol te handelen en leven vanuit de ons gegeven regels, niet alleen vanuit ons verstand, maar voornamelijk vanuit onze hart waar onze liefde zit! En dat is Yeshua opvolgen en aannemen. Niet alleen door te horen en geloven. Pas als je dat doet zie je dat liefde een wet is, namelijk als grondlegger van al het leven! Nog korter gezegd en misschien iets duidelijker: ‘Vanuit materieel opzicht naar de geest toe moet de liefde opgewekt worden vanuit eigen vrijheid en kan het geen wet zijn, want een wet is bindend en beperkt de vrijheid. Vanuit geestelijk standpunt is liefde de basis van alles en kan er niets gedaan worden buiten de Liefde om en is daardoor een wet te noemen!’
 
Vanuit de kant van onze Schepper is liefde wet/ordening. Zonder deze ordening kun je niet aanwezig zijn in de nabijheid van onze Schepper. Maar om deze ordening te bereiken, heb je de vrijheid/keuze nodig om deze ordening in te zien, te begrijpen en naar te handelen als laatste. Door wetten te volgen zonder deze wetten te begrijpen en alleen blind op te volgen, ga je deze ordening en dus de nabijheid van Yeshua niet bereiken. 

Zoals Yeshua Zelf ook gezegd heeft: “Ik handel volgens de wil van Mijn Vader en kan Zelf niets doen dan alleen deze wil”. De wil van de vader is de Liefde. Vergelijkbare tekst Johannes 5:19 en vers 30. Liefde zelf is dus wet. Alles wat als regels gegeven is, is als doel om deze liefde te bereiken, maar is niet als wet zelf, dat is alleen liefde! Als je de voorgaande verzen ook leest van Johannes 5, dan lees je dat Yeshua iemand genas tijdens Shabbat en dat de Joden Hem daardoor vervolgden, want dat was tegen de Torah. Ook hier laat Yeshua duidelijk zien hoe de Torah begrepen moet worden in liefde, wat de Wil van de Vader is. Maar ook dit is natuurlijk weer een interpretatie…..

Mark-Jan Koster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten