maandag 4 maart 2013

10 Geboden



Onderstaand wil ik de 10 geboden analyseren op huidige maatschappij en daarbij ook de 2 geboden die Yeshua ons gegeven heeft. Zoals Yeshua zelf ook gezegd heeft:’ Denk niet dat Ik gekomen ben om de Torah en de Profeten te niet te doen. Ik ben niet gekomen om deze te niet te doen, maar om deze te completeren’. ( Mattheus 5:17 ) Ik vertaal uitsluitend uit de ‘Complete Jewish Bible’ ( CJB ) en ik zal in het groen mijn mening over elk gebod geven. De vertaling is uiteraard wel weer een eigen interpretatie van wat ik denk wat in het Engels ( CJB is in het Engels ) staat omschreven en bedoeld is. Iedereen is hier vrij in. Zoals de vertaler van CJB zelf ook geschreven heeft, dat in een vertaling altijd een eigen interpretatie zit, hoe neutraal je ook wilt blijven. Kijk alleen maar naar de verschillende Nederlandse vertalingen. Geen 1 is exact hetzelfde.

1.U zult geen andere goden voor mij hebben.
     Dit lijkt mij vrij duidelijk. Liefde Zelf wil niets anders dan alleen geliefd te worden. God boven alles lief hebben dus. Ook verering van andere personen  naast God telt hier in mee, evenals in het tweede gebod. God geeft ook in o.a. Exodus 34:14 en in het tweede gebod zelf aan een jaloerse God te zijn. In het Nederlands wordt het vertaald met ‘ijverig’ of ‘na-ijverig’. In het CJB echter met ‘jaloers’.

    2.U zult geen gesneden beeld voor uzelf maken of enig andere overeenstemmend beeld van ook maar iets in de hemel boven, op de aarde beneden of in het water onder het oppervlak. U zult niet voor deze buigen of deze dienen. Want Ik, Adonai uw God, ben een jaloerse God, die de kinderen bestraft voor de zonden van hun ouders tot de derde en vierde generatie van degene die Mij haten, maar toon genade aan duizenden generaties van degene die Mij liefhebben en Mijn leer[1] naleven.
Ook dit zou vrij duidelijk moeten zijn, maar de praktijk leert dat niet iedereen zich hieraan houdt. Hoeveel beelden en beelden verering er heden ten dage wel niet is, is om rondweg schandalig te noemen. God Zelf wordt amper tot helemaal niet meer geëerd. Nee, de priesterkaste is hiervoor in de plaats gekomen, de Paus en noem maar op. Die worden vereerd. Ook deze leer is dus geheel gebaseerd op liefde voor God boven alles, dus geen beelden boven alles. Maar eer je beelden naast God, dan is de liefde tot God niet boven alles, maar heb je toch een aparte houvast nodig om via het beeld/persoon, God te eren.

3.U zult de naam Adonai uw God niet lichtvaardig gebruiken, want Adonai zal niet iemand ongestraft laten die zijn naam lichtvaardig uitspreekt.
Ik heb het hier even als ‘lichtvaardig’ vertaalt wat betekent; ‘zonder na te denken’, of ‘gemakkelijk’. Een andere Engelse vertaling is ‘misuse’. ( misbruiken ) In het Nederlands als ijdel. Als ik in van Dale kijk naar het woord ijdel, dan wordt o.a. spottend aangegeven. Dus Zijn naam gebruiken zonder respect.  Je kunt hier vele richtingen mee op. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen; ‘wie Zijn naam voor eigenbelang gebruikt’…..Maar ook, ‘wie zijn eigen naam voor eigenbelang gebruikt.’ Want de tweede gedeelte van de zin slaat ook op onszelf!  Gebruik je Zijn naam puur voor eigenbelang, zonder respect, dan denk je niet in eerste plaats aan Adonai maar aan jezelf, dan spot je daarmee en gebruik je Zijn naam dus alleen maar om anderen naar jou te laten luisteren, zodat jij gevleid wordt. Hoeveel mensen zijn er wel niet op aarde die zo handelen? Teveel om op te noemen! En hoeveel mensen zijn er die zijn eigen naam misbruiken? Ook teveel om op te noemen… Ook dit is een zonde tegen het grootste leer, heb God boven alles lief en je naaste als jezelf. Want wie zo handelt, stelt zichzelf boven de rest uit en lokt mensen door te zeggen uit God te spreken, of zelf een god te zijn.

4.Gedenk de Shabbatdag, om deze voor God apart te houden. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de Shabbat voor Adonai uw God; op deze dag zult u geen enkel soort werk doen-niet u, uw zoon of uw dochter, niet uw mannelijk of vrouwelijke slaaf, niet uw vee, noch de vreemdelingen die bij u verblijft, binnen uw eigen muren. Want in zes dagen heeft Adonai de hemel en aarde gemaakt, de zee en alles daarin, maar op de zevende dag rustte Hij; Daarom heeft Adonai deze dag gezegend, Shabbat, en voor zichzelf gescheiden.
Ook hier zie je al in de vertaling iets anders. Waar in andere vertalingen staat dat deze dag heilig is en geheiligd is, staat in het CJB dat God deze dag afscheidt van de andere dagen voor de toenmalige Joden. Dus niet 7 dagen per week bezig zijn met aards werk, maar 6 dagen en de zevende dag moet apart gehouden voor God. Dit moest wel, want ze waren gewend 7 dagen per week door te weken in de slavenarbeid. In de huidige maatschappij zie je dit weer terugkomen, het 24/7 principe, koopzondagen en noem maar op. Welke dag een Shabbat dag moet zijn, staat hier niet. Wij Christenen kennen deze als een zondag, de Joden van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang. Leuk, maar dat is niet wat in dit gebod staat. Er staat dat na 6 dagen werken 1 dag voor God moet zijn. Welke dag dit is, dat staat er niet! Hoe vaak heeft Yeshua wel niet in conclaaf gezeten met de Farizeeën en Schriftgeleerden over de Shabbatdag, omdat Yeshua wel aan het werk was? Zie als voorbeeld Mattheus 12: 1-14. Kortom, de wereld was hun liever dan God, vandaar een 1 dag afscheiding van de wereld. Heb God boven alles lief dreigde hier geheel weg te vagen, zoals nu ook de huidige maatschappij alleen maar bezig is voor hun tijdelijke wereldse carrière. De Shabbat is gemaakt voor de mens, de mens niet voor Shabbat. ( Marcus 2:27 ) In dit geval dus als redding voor de geestelijke mens.

5.Eer uw vader en moeder, zodat u lang zult leven in het land welke Adonai uw God u geeft.
Je vader en moeder zijn de voortbrengers van jouw wezen en zorgen ervoor dat je veilig en welopgevoed in liefde tot God je eigen keuzes kunt maken. Althans, dat is het droom scenario. Realiteit verteld vaak jammer genoeg een heel ander verhaal, dat sommige ouders helemaal niet zo liefdevol zijn. Het lijkt mij onnodig te zeggen dat ouders die doelbewust hun kinderen mishandelen op wat voor manier dan ook, nou niet zoveel eer verdienen t.o.v. hun kinderen en dat de kinderen ook niet in staat zijn de volledige eer en liefde te geven aan hun ouders. Sterker nog, voor hun eigen veiligheid zou het beter zijn elders een opvoeding te krijgen die wel liefdevol is. Maar voor die kinderen die wel een normale opvoeding krijgen, maar desondanks vroeg hun eigen weg kiezen en hun ouders geheel verlaten, die hebben geen eer in het leven, maar alleen in hun eigenbelang. En dan zie je ook op het nieuws dat bejaarden het vaakst benadeeld worden door hun eigen kinderen, door extra geld te pinnen, waar ze toch niet achter komen. Of andere zaken voor pure eigenbelang. Jaja, die eren hun ouders op en top…..Een eer aan je ouders bestaat ook uit de vrijheid die je zelf verwerft en de keuzes die je uit deze vrijheid kan maken. Op deze manier kun jij je ouders ook eren, door de juiste keuzes te maken in het leven. Een ander punt wat wel nog aangehaald kan worden, is dat als je als kind zijnde niet de eer aan je ouders kunt geven dat je leeft ( want je ouders zijn jouw indirecte scheppers ), hoe kun je dan ooit de Schepper zelf liefhebben? En dus geldt dit ook weer voor; God boven alles liefhebben en je naasten als jezelf.

6.Bega geen moord.
Wat God schept, schept Hij om te laten leven. Dus ieder die het leven van een ander ontneemt, gaat tegen God in die Leven is. Plus is dit niet een helder voorbeeld van absolute naastenliefde.…

7.Gij zult niet echtbreken.
Dit is de Nederlandse vertaling. In het CJB staat; ‘Do not commit adultery’. Dit kun je ook vertalen naar; ‘pleeg geen afgoderij’. Dit kun je op beide manieren zien. Als jij echtbreuk pleegt, pleeg je ook afgoderij. Je verafgod namelijk een ander dan je partner waarmee je 1 zou moeten zijn. Echtbreuk pleeg je over het algemeen uit lust, niet uit liefde. Lust is in feite afgoderij. Nodeloos te zeggen dat dit tegenwoordig een dagelijkse bezigheid is. Ik heb in mijn vorige blog ook al even het tegenwoordige ‘second love’ aangehaald. Een beter voorbeeld bestaat bijna niet. Als we nog dieper kijken, dan zien we ook dat God Zijn relatie met ons als ‘getrouwd’ ziet. ( bijv. Jeremia 31:32 ). Dus het is niet alleen een schending van je huwelijks verbond met je partner, maar ook direct een schending met het verbond met God. ‘U zult tegenover God geen echtbreuk plegen'. 

8.Steel niet.
Ook een voortreffelijk voorbeeld van een zonde tegen naastenliefde en daarmee automatisch liefde tot God.

9.Geef geen valse getuigenis af tegen uw naasten.
Voor eigenbelang? Waarom niet? Zonde tegen naastenliefde en dus ook tegen de liefde voor God.

10.Begeer niet uw naasten huis, begeer niet uw naasten vrouw, noch zijn dienstknecht noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is.
Maar de vrouw van mijn naaste is wel heel erg mooi. En wat een mooie villa! Dit spreekt voor zich. Nodeloos te zeggen dat dit ook voor een vrouw geldt. Ook een vrouw mag niet de man van haar naasten begeren, een ander huis begeren en noem alles maar op.


Zoals in de geschiedenis als heden ten dage zie je de meeste moord en doodslag juist in de religie. De Torah is algemeen bekend evenals de 10 geboden. Het ‘probleem’ ligt hier in het punt dat in de Torah vaak gesproken wordt over een doodvonnis als je tegen Gods Orde in gaat. Steniging en noem maar op. In het Nieuwe Verbond zegt Yeshua echter: ‘Degene onder jullie die zonder zonde is, laat hem de eerste zijn die een steen naar haar toe werpt’. ( Johannes 8:7 ) Vanwaar het verschil? Het enige simpele voorbeeld die ik hier kan geven is de opvoeding van een kind. Als een kind geboren wordt kun je niet verwachten dat deze de juiste keuzes maakt vanuit zijn/haar intelligentie. Het moet gestuurd worden en het moet regels gegeven worden. Pas als deze regels duidelijk zijn kan de ouder het kind meer vrijheid geven om de ontwikkeling van de intelligentie van het kind te bevorderen om van hieruit eigen keuzes te maken. Yeshua kon hier dus duidelijk wijzen op deze keuzes, want niemand in die menigte was zonder zonde. De jaren in ballingschap hebben de Joden geestelijk gezien erg verzwakt. Dit kun je al concluderen aan het punt dat zij, ondanks dat Adonai bij hen was en hen uit het land Egypte had bevrijd, toch de gouden kalf gingen vereren. Geestelijk gezien moesten zij door God opnieuw opgevoed worden. Vandaar mijn mening in de strakke hand eerst, om daarna duidelijk uit te leggen wat liefde precies inhoudt en hoe de geboden bedoeld zijn in liefde. Dat is wat Yeshua geleerd heeft aan ons allemaal.

In elk van de 10 geboden zie je hoofdrol van liefde, waarmee ik duidelijk aantoon dat Yeshua in geen geval de Torah opgeheven heeft of te niet gedaan heeft. Hierin zie je duidelijk dat de 2 geboden van Yeshua exact dat zegt wat de 10 geboden uit de Torah zegt. Om het nog persoonlijker te maken kun je het ook als volgt omschrijven; ‘wat jij niet wilt wat een ander jou aandoet, doe dat ook een ander niet aan’. Je wilt niet dat jouw kinderen jou niet meer eren, maar iemand anders eren. Je zou niet willen dat jouw kinderen hun speelgoed ( al dan niet eigen gemaakt ) belangrijker vinden dan dat ze jou vinden. Je wilt niet dat jouw kinderen jouw naam voor eigenbelang misbruiken. Je wilt niet dat jouw kinderen 24/7 weg zijn om te werken, zonder de mogelijkheid ook maar 1 keer contact met je op te kunnen nemen. Je wilt niet dat een ander jouw doodslaat. Je wilt niet dat je partner echtbreuk pleegt. Je wilt niet dat jij bestolen wordt door een ander. Je wilt niet dat een ander een valse getuigenis over jouw spreekt. Je wilt niet dat een ander datgene begeert wat van jou is, niet je partner, niet je hele hebben en houden. Doe dat dan ook God als je Hemelse Vader niet aan en doe dat dan ook een ander niet aan.

Mark-Jan Koster



[1]In het CJB staat ‘mitzvot’. Letterlijk betekent dit weer ‘gebod(en)’.  Echter, zoals ik ook al eerder aangegeven heb in een ander bericht, zie ik de Torah op zich niet als een gebod/als een wet, maar als een leer. Een andere betekenis van ‘mitzvot’ is ook: ‘algemeen principe om te leven, goede daad’. Zie Mattheus 5:19. Bron CJB.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten